2016 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

Kalėdinis pasiruošimas ir kūčiukai / Getting ready for Christmas

~LT~

Ar jaučiate, kaip nenumaldomai bėga dienos? Gruodis jau įpusėjo, iki gražiausių metų švenčių liko visai nebe daug, o joms pasiruošti, regis, nėra net kada. 
Kiekvieną kartą, kai iš dangaus lėtai krenta snaigės, noras daryti kažką gero vis stiprėja. Žinoma, snaigių šiemet man pamatyti neteks, bet svajoti apie jas niekas nedraudžia. O jei tai padeda pakelti nuotaiką, tiesiog būtina tai daryti. 
Iki šios minutės galvojau, kad Kalėdoms nedarysiu nieko, nes tiesiog bėgo dienos, o noro ar idėjų taip ir nebuvo. Bet jis ėmė ir grįžo! Tad skubu tuom naudotis, kad suspėčiau įgyvendinti visus norimus dalykus, kol tam yra dar laiko. 


Pasiruošimą šventėms nusprendžiau pradėti nuo ganėtinai paprasto dalyko - kūčiukų. Kai gyveni tolėliau nuo Lietuvos ir jie nesimėto ant kiekvieno kampo visose parduotuvėse, imi jų ilgėtis. Tad geriausia išeitis yra juos pasigaminti pačiam. Juk taip dar skaniau ir, žinoma, įdomiau!
Nuostabi mėlyna lėkštė - EA Ceramic Studio kūrinys! Pasižvalgykite po jų galeriją, rasite daug idėjų Kalėdinėms dovanoms!

~ΕΝ~

Do you feel how the days fly? It's already middle of December and there's not so much left till the most beautiful time of the year, Christmas. Have you started preparing for them? I guess the answer is positive.
Every time when I see some snowflakes slowly falling down from the sky, that feeling to do something nice gets bigger. Of course, this year I'm not gonna be able to see any snow so dreaming about it is all I've got. And if dreaming about it helps to cheer up then why not to do this? 


Till this very moment I tought that I'm not gonna do anything for Christmas, days were passing by and I had no inspiration or idea where to start. But suddenly it came to me just like that! So to be able to make it all on time I need to rush. 
Decided to start my preparation with a basic lithuanian Christmas treat - kuciukai (it's like vegan poppy seed crackers). Now that I live away from Lithuania, it's quite hard to find them in stores. The best way is to make them from scratch. And you know what? It tastes even better!
This perfect blue plate is a creation of EA Ceramic Studio. Check out their gallery and find lots of ideas for your Christmas presents!

~LT~


Kūčiukai

2 skardoms mažų kūčiukų reikės

250 g miltų
125 g vandens, šilto
10 g šviežių mielių
50 g cukraus (kiekį galite mažinti)
2 valg. š. bekvapio aliejaus
žiupsnelis druskos
2 valg. š. aguonų

Šiltą, bet ne karštą, vandenį sumaišykite su mielėmis ir cukrumi. Pridėkite 160 g miltų iš bendro kiekio ir išmaišykite gana tirštą tešlą.
Pridenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 45 minutes, kol pakils.
Suberkite likusius miltus į stacionaraus kombaino indą, suberkite aguonas ir druską. 
Supilkite pakilusią tešlą ir pradėkite minkyti. Supilkite aliejų ir įberkite druską.
Minkykite apie 10 minučių, kol tešla atlips nuo indo sienelių.
Perdėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 1 val. arba kol padvigubės.
Išverskite pakilusią tešlą ant švaraus miltais pabarstyto stalvirčio. Imkite po nedidelį gabalėlį tešlos ir iškočiokite į ploną virvelę (ne storesnę nei pirštas). Supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų (geriau, jei kūčiukai nesiliestų vienas su kitu).
Kepkite įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-15 minučių arba kol gražiai paruduos.
Ištraukite, atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje.

~EN~



Kuciukai

Yield: 2 large baking trays 

250 g flour
125 g lukewarm water
10 g fresh yeast
50 g sugar
2 tbsp sunflower oil 
a pinch of salt
2 tbsp poppy seeds

Mix water with yeast and sugar. Add 160 g flour (from the amount given in the recipe) and mix well. Cover with a kitchen towel and leave for 45 minutes.
In stationary mixer add the rest flour and poppy seeds. Add the yeast mixture and start kneading. 
Add oil and salt. 
Knead for about 10 minutes or until the dough doesn't stick to the walls of mixer. 
Transfer the dough into a clean slightly greased bowl. Cover with a kitchen towel and leave in a warm place for about 1-2 hours until doubled in size. 
Place the dough on a slighly flourered surface. Take a small piece and roll out to a thin line (not thicker than a finger), cut into small chunks. Place them on baking trays covered with baking parchment and bake in the preheated to 180 C oven for 10-15 minutes or until golden brown.
Remove from the oven, leave to cool and store in an airtight container. 


2 komentarai:

  1. Labas, Ingut :) Tu kaip visada vietoj ir laiku :D Kaip tik vakar vakare ieskojau kuciuku recepto :D Klausimelis: kur perki agounas? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Telepatija turbūt pas mus :)
      Aguonas gaunu iš Lietuvos, bet Graikijoje turbūt jų yra tose parduotuvėse, kur prieskoniais ar džiovintais vaisiais prekiauja. O gal ir kokiam didesniam prekybos centre.

      Panaikinti